BorgensGrabbar

Premiären avklarad

BorgensGrabbar och dess redaktion har legat lite på latsidan och uppdaterat dåligt. Chefsredaktören har efter sin hemkomst från utlandstjänstgöring fått nys om detta och arg som ett bi skickade han ner pryoeleven för att undersöka detta.

- Jo hej, det är pryoeleven. Jo men tjena pryoeleven gastar en fullsatt redaktion samtidigt som man är mitt uppe i en för dagen mycket viktig FIFA turnering. Hur är det med dig då? sköter du skolan ordentligt? - Jorå det går bra men chefsredaktören är lite arg på er, ni har uppdaterat för dåligt. Aj fan är han hemma? - Jo och han skickade ner mig hit för att stämma av varför ni arbetat så dåligt. Vad är det som har hänt? En tung suck hörs gemensamt från den samlade redaktionen. - Det började med att Baljan dräpte kameran på träningen, det var ett tungt bakslag och vi har inte riktigt hämtat oss än. Vi är dock på bättringsväg och har startat igång en insamlingsfond där vi ska skrapa ihop till en ny super deluxe BorgensGrabbar kamera, det är mycket telefonförsäljnings kampanjer som avverkas just nu och vi hopas på framsteg.

- Skönt att höra! jag ska vidarebefodra detta till chefsredaktören.

Så var premiären avklarad då, både första träningen på borgen och första matchen i serien.  Se matchrapport tagen från aik.se nedan.

Oavgjord premiär

Det blev 4-4 (2-0) för AIK mot Eskilstuna BS i premiären av div I Östra på lördagen. Det var dock en mycket dämpad AIK-tränare i Per Hettman som summerade matchen på Eskilstuna Isstadion.
- Jag är fruktansvärt besviken. Tycker att vi kontrollerar matchen till andra halvan av andra halvlek. Sedan rycks vårt spelet sönder när vi åker på flera utvisningar i rad vilket betyder att vi får göra alldeles för många omkastningar i laget. Vi kommer aldrig in i matchen efter det.

Tränare Hettman, som svarade för två mål (en straff, en hörna), riktade kritik mot huvuddomaren som spelade allt för stor roll i matchen.
- Domarna gör en undermålig insats. Väldigt enögda. Men, vi måste höja oss ett par snäpp och framförallt fokusera på rätt saker i fortsättningen.

AIK inledde dock - frånsett första fem minuterna - riktigt bra och kontrollerade stora delar av den första halvleken. Defensiven var som Hettman uttryckte det klockren och Eskilstuna BS åkte rakt in i en svart vägg och fick vända om. Det fick till följd att hemmaspelarna fick lyfta i stället för att nyttja sin skridskoåkning. Och när väl EBS kom i genom var Erik Hägglund som vanligt strålande i AIK:s mål. Ledningmålet kom efter 11.38. Richard Sandsund trampade loss och levererade en boll mot anfallet som pigge Jesper Ankarberg plockade upp och klappade säkert in 0-1 i målvaktens högra hörna. EBS hade en styrning i stolpen efter 23.41 innan kämpen Patrik Jonsson satte dit en målvaktsretur fram till 0-2 efter 27.21. För att vara en premiär var det bra fart på båda lagen trots ett och ett annat bolltapp. Tuffa och rejäla tag utan fult spel. Erik Hägglund hann göra ytterligare en suverän räddning efter 40.41 innan första 45 minuterna var spelade.
- Vi gör det vi ska väldigt bra i den första halvleken, berömde Hettman. Vi har bara haft en träning på stor yta hittills och är inte riktigt samspelta än.

I andra halvlek klev EBS fram ytterligare i offensiven och satte press på AIK som dock var förberett på den taktiken. Hägglund svarade för en ny räddning i fritt läge innan EBS reducerade till 1-2 efter 56.42 på ännu ett friläge. Hemmalaget slarvade i defensiven och Jesper Ankarberg fick fritt fram innan han drogs omkull i straffområdet. Per Hettman klippte säkert in straffen till 1-3 till vänster om målvakten efter 62.29. AIK tappade nu fokus, började ta utvisningar och ägnade mycket koncentration på domarinsatsen. Det blev 2-3 efter 68.29 innan AIK stack upp och fick äntligen utdelning på sitt dittills undermåliga hörnskytte. På nionde hörnan, slagen från vänster, klappade Per Hettman in 2-4 efter 70.15. AIK drabbades nu av två utvisningar i följd och oron spred sig i laget. AIK slutade spela, fick mest rensa undan och EBS fick ett ordentligt tryck som till slut resulterade i två mål inom loppet av knappa minuten. 3-4 efter 83.14 följt av 4-4 efter 84.08. AIK tog time out och flyttade upp positionerna sista åtta, nio minuterna inklusive drygt tre minuters tillägg. Då skapades också flera lägen och på stopptid (90.33) kom Markus Olsson helt fri med EBS-målvakten men sköt utanför.
- Tycker inte att resultatet riktigt speglar matchen, menade Hettman efter matchen. Men, en poäng mot ett starkt Eskilstuna BS borta är en bra start.

Erik Hägglund var strålande i målet. Ove Nilsson var klinisk på liberoplatsen framförallt första halvlek. Kaptenen Johan Svärdström på vänsterbacken var en jätte i sin roll hela matchen. Vidare levererade halvorna Per Hermansson och Per Hettman flertalet fina genomskärare till anfallet. Defensive mittfältaren Patrik Jonsson höll ihop mitten exemplariskt och framåt var mittfältaren Henrik Svensson riktigt vass tillsammans med Jesper Ankarberg i ett AIK där samtliga ska ha beröm för sin kämpainsats. I hemmapremiären och tillika andra omgången av div I Östra möter AIK Nitro/Nora BS på söndag på Bergshamra IP, ett Nitro/Nora BS som vann sin premiär hemma mot GT76 med klara 7-2.

Första halvlek
(12) 0-1 Jesper Ankarberg (Richard Sandsund)

20. Richard Sandsund, mittfält 0+1 0

Teckenförklaring: M+P=Mål+målgivande passningar. U=Utvisningsminuter. Anm=Anmärkning (förklaring nedan)

GT/76 IK 1 0 0 1 2 -7 0

Lag 1 är kvalificerat för spel i Allsvenskan. Lag 2 spelar playoff för uppflyttning. Lag tio flyttas ned till division två.